06 خرداد 1402

همه چیز درباره بیماری ملاسما

همه چیز درباره بیماری ملاسما

لک صورت یا ملاسما یک عارضه‌ی پوستی است که به صورت لکه قهوه‌ای روی پوست افراد بالغ دیده می‌شود. این لکه‌ها بیشتر بر روی گونه‌ها، بینی، پیشانی و بالای لب ظاهر می‌شوند. لک صورت غالباً در زنان اتفاق می‌افتد. تنها 10 درصد از مردان، دچار این عارضه می‌شوند. نژادها با پوست تیره به ویژه اسپانیایی‌تبارها، آسیایی‌ها، هندی‌ها، مردم خاورمیانه و شمال آفریقا بیشتر دچار ملاسما می‌گردند. هرچند لک صورت (ملاسما) خطرناک نمی‌باشد، اما می‌تواند موجب خجالت و تضعیف اعتمادبه‌نفس شود.

دلایل پیدایش ملاسما

دلیل اصلی لک صورت (ملاسما) ناشناخته است. اگرچه، به نظر می‌رسد ملاسما زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های تولیدکننده رنگدانه (ملانوسیت) توسط هورمون‌های جنسی زنانه، استروژن و پروژسترون تحریک شده تا هنگامی که در معرض اشعه ماوراءبنفش خورشید قرار گرفته‌اند، ملامین بیشتری تولید کنند. به این ترتیب، شرایطی که موجب تولید سطوح بالایی از هورمون‌ها می‌گردد می‌تواند زنان را مستعد "لک صورت (ملاسما)" نماید.

علائم ملاسما

در ملاسما تنها نشانه، ظاهر شدن لکه‌های قهوه‌ای روشن یا تیره‌ی قرینه (در هر دو طرف صورت) بر روی صورت می‌باشد. این تغییر رنگ غالباً بر روی این قسمت‌های صورت ظاهر می‌شود:

  • گونه‌ها
  • پیشانی
  • برآمدگی بینی
  • بالای لب فوقانی
  • چانه

هرچند کمتر متداول است اما برخی افراد ممکن است این علائم را بر روی ساعد دست یا گردن مشاهده کنند.

تشخیص ملاسما

لک صورت (ملاسما) معمولاً با بررسی تغییر رنگ صورت تشخیص داده می‌شود. متخصصان پوست غالباً از لامپ وود (لامپی که اشعه ماوراءبنفش در محدوده‌ی 340 تا 400 نانومتر ساطع می‌کند) استفاده می‌کنند تا بتوانند ارزیابی کنند که لک‌ها تا چه عمقی در پوست نفوذ کرده‌اند. در موارد نادری نیز ممکن است از پوست نمونه‌برداری شود تا احتمال دیگر دلایل تغییر رنگ پوست بررسی شود.

روش درمان ملاسما با لیزر

در درمان ملاسما با لیزر، ملانین موجود در پلاک های تیره پوستی مورد هدف قرار می‌گیرند. به طور طبیعی، ملانین رنگدانه پوستی است و رنگ پوست را تعیین می‌کند. این ماده امکان تیره شدن پوست را فراهم می‌کند و این دلیل بروز لکه‌های قهوه‌ای پوستی است. زمانی که از پرتوهای لیزری متمرکز با سطح انرژی مناسب در درمان ملاسما استفاده می‌شود، ملانین پرتو لیزری را جذب می‌کند و دچار تغییر در ساختار مولکولی خود می‌شود.

در نهایت ظرف مدت کوتاهی سیستم ایمنی این تغییر را شناسایی می‌کند، به‌گونه‌ای که فعالیت رنگ‌دانه‌ها را در هم می‌شکند و در طول 3-4 هفته آن‌ها را از بین می‌برد؛ حال تغییر رنگی پوستی نیز از بین می‌رود. در برخی موارد، ملانین‌هایی که تحت تأثیر پرتوهای لیزر قرارگرفته‌اند ظرف 3-7 روز ترک‌خورده شروع به پوسته ریزی می‌کنند و پوست شفاف و صافی ظاهر می‌گردد.

پیشگیری از ملاسما

رعایت موارد زیر می‌تواند از بدتر شدن یا بازگشت لک صورت (ملاسما) جلوگیری کند. هر روز از کرم ضد آفتاب و کلاه لبه پهن استفاده نمایید. از آنجایی که نور آفتاب سبب بروز لک صورت (ملاسما) می‌شود، متخصصان پوست توصیه می‌کنند که روزانه از کرم ضد آفتاب استفاده نمایید. این امر از آنجایی حائز اهمیت است که برخی از اشعه‌های ماوراءبنفش خورشید می‌توانند به پوست برسند. داروهای خود را دقیقاً به شکلی که پزشک توصیه کرده استفاده نمایید. از کرم ضد آفتابی که استفاده کنید که دارای مشخصات زیر باشد:

  • محافظت در مقابل طیف گسترده‌ای از اشعه‌ها (محافظت در مقابل اشعه‌های UVA و UVB)
  • حداقل فاکتور محافظت در برابر آفتاب (SPF) برابر با 30
  • حاوی اکسید روی جهت محافظت فیزیکی در مقابل نور خورشید


بازگشت